ВПЛИВ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ НА ГАРМОНІЗАЦІЮ ЕКОНОМІЧНИХ ІНТЕРЕСІВ УЧАСНИКІВ СТВОРЕННЯ, ВИГОТОВЛЕННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ КОНДИТЕРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ
DOI:
https://doi.org/10.20998/2313-8890.2020.09.02Ключові слова:
антикризисне управління, гармонізація, якість продукції, критичні точки контролюАнотація
У статті висвітлено особливості сучасного кризового стану українських підприємств кондитерської продукції. Зазначено, що на місцевому кондитерському ринку серед компаній та приватних підприємців спостерігається сильна внутрішня конкуренція. Обґрунтовано, що висока імовірність виникнення і розвитку кризи в процесі діяльності зумовлює необхідність здійснення спеціалізованого антикризового управління цими підприємствами. Визначено функції антикризового управління та розкрито їх сутність. Запропоновано основні інструменти діагностики. Особливої уваги приділено контролінгу і моніторингу, як елементам системи антикризового управління. Обґрунтовано необхідність комплексного підхолду до формування механізму антикризового управління та його побудови із застосуванням системи аналізу небезпек НАССР та показників якості кондитерських виробів у критичних точках контролю (КТК). Доведено, що саме такий підхід забезпечить гармонізацію інтересів учасників створення, виготовлення та реалізації кондитерської продукції.
Посилання
Repenko I.S. Stejkkholderskaya teoriya firmy: soderzhanie, oblasti issledovaniya i puti primeneniya / I. S. Repenko // Biznes-obrazovanie kak instrument ustojchivogo razvitiya ekonomiki. 2012. № 3. S. 179–180.
Soloduhin K.S. Problemy primeneniya teorii zainteresovannyh storon v strategicheskom upravlenii organizaciej / K. S. Soloduhin // Problemy sovremennoj ekonomiki. 2007. № 4 (24). S. 152-156.
.D`Anselmi, P. (2011), “Values and Stakeholders in an Era of Social Responsibility”, Free Press, New York, NY, p. 27.
Derzhavna statystyka Ukrainy. URL: http://www.ukrstat.gov.ua (data zvernennia: 21.09.2020).
Analiz rynku kondyterskykh vyrobiv u 2016 rotsi. URL: https://koloro.ua/blog/issledovaniya /analiz_runka_muchnyh_kondite rskih_izdeliy_2016.html (data zvernennia: 21.09.2020).
Indeksy promyslovoi produktsii za vydamy diialnosti za 2013-2019 roky. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2007/pr/prm_ric/prm_ric_u/ipv2013_u_bez.html (data zvernennia: 28.10.2020).
Perspektyvy vyrobnytstva kondyterskykh vyrobiv. URL: http://naukarus.com/perspektivy-proizvodstva-konditerskih-izdeliyproizvodimyh-na-osnove-halvichnyh-mass.html (data zvernennia: 28.09.2020).
Ukraina rynok kondyterskykh vyrobiv za 2017 rik. URL: https:// ukrprod.dp.ua/2017/11/10/ukraina-rynok-konditerskixizdelij-2017-god.html (data zvernennia: 29.09.2020).
Shershnova Z.Ie. Antykryzove upravlinnia pidpryiemstvom : Navch. posib. / [Z.Ie. Shershnova, V.M. Bahatskyi, N.D. Hetmantseva]; Za zah. red. Z.Ie. Shershnovoi. K.: KNEU, 2007. 680 s 10. Raspopov V.M. Preventivnoe antikrizisnoe upravlenie: uchebnoe posobie /V.M. Raspopov, V.V. Raspopov. M.: Magistr: INFRA-M, 2012. 432 s.
Raspopov V.M. Upravlenie izmeneniyami: uchebnoe posobie / V.M. Raspopov. M.: Magistr: INFRA-M, 2013. 336 s.
Shershnova Z.Ie. Antykryzove upravlinnia pidpryiemstvom : Navch. posib. / [Z.Ie. Shershnova, V.M. Bahatskyi, N.D. Hetmantseva]; Za zah. red. Z.Ie. Shershnovoi. K.: KNEU, 2007. 680 s..
SHablistaya L. Mekhanizmy preodoleniya ubytochnosti predpriyatij i obespecheniya ih finansovoj ustojchivosti / L. SHablistaya // Ekonomika Ukrainy. 2009. № 6. S. 53–64.
Tereshchenko O. O. Antykryzove finansove upravlinnia na pidpryiemstvi: navch. posib. / O.O. Tereshchenko. K.: KNEU, 2004. 560 s.
Blank I. A. Osnovy finansovogo menedzhmenta: v 2 t. / I.A. Blank. K.: Nika-Centr, 1999. 512 s.
Poddierohin F. Finansy pidpryiemstv: Pidruchnyk. 3-tie vyd., pererob. ta dop. / Za red.F. Poddierohina. K.: KNEU, 2000.
Akoff R. Planirovaniya budushchego korporacii. M.: Progress, 1985. 327 s.
Sistema analіzu nebezpek і kritichnih tochok kontrolyu NASSR. URL: http://lilia.com.ua/mizhnarodni-standarti/haccp
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами: Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи, яка через [6 місяців] з дати публікації автоматично стає доступною на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).