Розділення витрат на паливо при комбінованому виробництві електричної та теплової енергії

Автор(и)

  • Yuriy Volovik

DOI:

https://doi.org/10.20998/2313-8890.2019.02.02

Ключові слова:

теплова та електрична енергія, когенерація, витрати на паливо, собівартість

Анотація

Запропоновано методологію до розділення витрат на паливо при виробництві електричної і теплової енергії комбінованим способом, де собівартість теплової енергії, її властивості та термодинамічний процес її використання розглядаються у взаємозв’язку. Вказано, що переваги комбінованого способу вироботки електричної та теплової енергії не реалізуються в наступний час повністю тому, що неузгоджені енергетична та економічна сторони комбінованого виробництва. Принципові труднощі повязані зрозділенням споживання палива між видами продукції, без чого неможливо встановити їх собівартість.Це не дозволяє обьгрунтовано формувати тарифи на продукцію, що приводить до зниження конкурентоспроможност комбінованих виробництв. Проблеми, що мають місце при комбінованому використанні теплової енергії, обумовлені недосконалостю теоретичних основ економіки теплоенергетики. Це відноситься до установленню вартості теплової енергії після часткової реалізації її в формі роботи. Це відноситься до встановлення вартості теплової енергії після часткової реалізації її в формі роботи. Застосовувані в теплоенергетиці передумови для встановлення вартості джоулів теплової енергії, неоднозначні і не обгрунтовані. Вони виходять з положень термодинаміки і не пов'язані з економікою виробництва. Показано, що грунтуються на таких передумовах методи поділу витрат палива (фізичний, ексергетичний, нормативний і ін.) не можуть бути використані при встановленні собівартості енергетичної продукції, що виробляється комбінованим способом. У статті запропоновано науково обґрунтований метод поділу витрат, понесених на паливо, який може бути використаний при розрахунках собівартості електричної і теплової енергії, що виробляється комбінованим способом. Показано, що поділ витрат, понесених на паливо, і поділ витрат палива фактично це одна і та ж проблема. Проведено поглиблене вивчення її з позицій економіки. 

Посилання

Khrylev L. S., Malafeev V. A., Kharaym A. A., Lyvshyts Y. M. Sravnytelnaia otsenka otechestvennуkh y zarubezhnуkh metodov razdelenyia raskhoda toplyva y formyrovanyia taryfov na TЕTs. Teploеnerhetyka.– 2003.– № 4.– S. 45–54.

Slavyna N. A., Kosmatov Э. M., Barуkyn E. E. O metodakh raspredelenyia zatrat na TЕTs. Еlektrycheskye stantsyy. – 2001. – № 11. – S. 14–17.

Malafeev V. A., Smyrnov Y. A., Kharaym A. A., Khrylev L. S., Lyvshyts Y. M. Formyrovanye taryfov na TЭTs v rуnochnуkh uslovyiakh. Teploеnerhetyka. – 2003. – № 4. – S. 55–63.

Zharkov S. V. K voprosu o razdelenyy zatrat na TЕTs. Еnerhyia: еkonomyka, tekhnyka, еkolohyia. – 2010. – № 1. – S. 24–28.

Rohalov N. D., Zubkova A. H., Masterova Y. V. Еkonomyka еnerhetyky. – Yzdatelstvo MЕY, 2005. – Moskva. – 288 s.

Volovyk Yu. Y. Еkonomycheskye aspektу otsenky еffektyvnosty rabotу TЕTs. Teploеnerhetyka– 2007. – №2. – S. 39–44.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-31

Номер

Розділ

Енергетика, енергоефективність