ТЕХНОЛОГІЯ І ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ПРИСКОРЕНОЇ РЕГЕНЕРАЦІЇ ОЛІЇ І АДСОРБЕНТИ, ЩО ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ В ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИЦІ, З ВИКОРИСТАННЯМ ПОТУЖНОГО ВИСОКОЧАСТОТНОГО ЕЛЕКТРОМАГНІТНОГО ПОЛЯ

Автор(и)

  • Олена Левон Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна
  • Сергій Козлов Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна
  • Сергій Римар Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна
  • Наталя Кузьменко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/2313-8890.2021.01.06

Ключові слова:

адсорбент, регенерація, УФ електромагнітне поле

Анотація

У статті представлено метод сушіння адсорбенту електромагнітним полем. Показано технологію та обладнання для швидкої регенерації нафти та адсорбенту із застосуванням потужного ВЧ електромагнітного поля. Підчас роботи трансформатора масло поглинає атмосферну вологу і його діелектрична прочність знижується. Для зменшення вмісту води в маслі, його прокачують через резервуар, який містить адсорбент, такий як цеоліт або силікагель. Адсорбент, який втратив сорбційну властивість, можна відновити, забравши вологу щляхом нагрівання. Обробку адсорбента можна проводити шляхом його прокалювання на металевих листах або нагрівання в герметичних контейнерах при заниженому тиску за допомогою нагрівальних змієвиків. Використання першого способа призводить до знищення адсорбента при переході його від адсорбера та у зворотному порядку.

Посилання

Kivva F. V., Gorobets V. N., Zotov S. M. i dr. Novyye tekhnologii obrabotki sorbentov. Novini yenergetiki. 2003. № 1-2. P. 26–31.

Golovko M. I., Goncharenko Y. V., Gorobets V. N. i dr. Ustanovka dlya regeneratsii sorbentov v elektromagnitnom pole. Tekhnologiya i konstruirovaniye v elektronnoy apparature. 2005. № 5 (59). P. 49–51.

Monastyrskiy A. E. Regeneratsiya, sushka i degazatsiya transformatornogo masla. Uchebnoye posobiye. S-Peterburg, 1997. P. 42.

Kel'tsev N. V. Osnovy adsorbtsionnoy tekhniki. M. Khimiya, 1984.

Lukin V. D., Antsipovich I. S. Regeneratsiya adsorbentov. L. Khimiya, 1983.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-23

Номер

Розділ

Енергетика, енергоефективність