ЗАСТОСУВАННЯ ДЕЯКИХ МОДЕЛЕЙ СИСТЕМ ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ З ПРИКЛАДОМ УРАХУВАННЯ ЇХ НАДІЙНОСТІ ДЛЯ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ У ПРАКТИЧНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ

Автор(и)

  • Ярослав Бедерак ПАТ «АЗОТ», Україна
  • Віктор Тарадай Черкаський державний технологічний університет, Україна
  • Ганна Кисельова Черкаський державний технологічний університет, Україна
  • Владлен Кисельов Черкаський державний технологічний університет, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/2313-8890.2021.05.01

Ключові слова:

система електропостачання, схема заміщення, кінцевий автомат

Анотація

Представлені найбільш поширені та перспективні моделі і схеми заміни системи електропостачання промислових підприємств, і приклад їх використання на практиці для електропостачання очисних споруд хімічного підприємства. Розглядаються різні типи моделей (в табличній формі, у вигляді електричної схеми заміщення або у вигляді кінцевого автомата), а також логіко-імовірнісний підхід до подання системи електропостачання. Використання систем автоматизації в системах електропостачання промислових підприємств дозволяє знизити загальну кількість аварій, запобігти їх розвитку, скоротити час відключень електроустановок і простоїв механізмів, а також дозволяє перевести на роботу без постійного технічного обслуговування значну кількість електроустановок підстанцій, що, в свою чергу, призводить до скорочення чисельності обслуговуючого персоналу, підвищення продуктивності праці і зниження витрат на технічне обслуговування. Одним з основних завдань на шляху автоматизації системи електропостачання підприємств є її представлення у вигляді моделі. Перелік моделей і схем заміщення, які можуть бути використані для представлення системи електропостачання підприємств, досить великий, і вибір відповідної моделі, яка найкращим чином відповідає вимогам кінцевої мети, є досить складним науковим завданням. Метою даної статті є аналіз найбільш поширених і перспективних моделей і схем заміни системи електропостачання та надання рекомендацій щодо їх застосування на практиці для електропостачання очисних споруд хімічного підприємства. Представлення системи електропостачання у вигляді таблиці дозволяє спростити і візуально виконати сертифікацію електрообладнання, виявити проблемні і слабкі місця в системі електропостачання промислових підприємств. Така таблиця доводить, що велика кількість електрообладнання на нижчих рівнях залежить від одного електричного апарата на більш вищих рівнях. Представлення системи електроживлення у вигляді трифазної симетричної схеми заміщення може бути використано для розрахунку струмів короткого замикання в симетричному і несиметричному режимах в програмі MatLab і аналогічних. Використання моделі системи електропостачання у вигляді кінцевого автомата дозволяє візуально перевірити надійність електропостачання споживачів, спростити проектування системи електропостачання промислового підприємства, вибрати стан комутаційних пристроїв в системі електропостачання і врахувати переваги і недоліки кожного стану. Розглянуті в даній статті методи доцільно використовувати для представлення системи електропостачання (в табличній формі, у вигляді кінцевого автомата або трифазної симетричної схеми заміщення) і їх подальшого застосування і використання в автоматизованих системах електропостачання промислових підприємств. Логіко-імовірнісний метод дозволяє розглянути питання надійності електропостачання на основі теорії алгебри логіки.

Посилання

Ermilov A. A. Osnovy elektrosnabzheniya promyshlennykh predpriyatiy. M. Energoatomizdat, 1983. 208 p.

Ovcharenko N. I., Avtomatizatsiya energosistem. Uchebnik dlya vuzov, pod red. A. F. Diakova. – 2-e izd. pererab. i dop. M. Izdatelskiy dom MEI, 2007. 476 p.

1997. Systemy elektropostachalni zahalnoho pryznachennia. Terminy ta vyznachennia: DSTU 3465-96. – [Chynnyi vid 1998-01-01]. K. Derzhstandart Ukrainy,. 19 p. (Natsionalnyi standart Ukrainy).

Zatsepin E. P., Predstavleniye sistem elektrosnabzheniya mnogourovnevoy tablitsey. Izvestiya TulGU. Tekhnicheskiye nauki, 2018, Vyp. 12, P. 161–165.

Vinoslavskiy V. N., Taraday V. I., Butts U., Khayntse D. Avtomatizatsiya proyektirovaniya sistem elektrosnabzheniya. K. Vysshaya shkola. Glavnoye izd-vo, 1988. 208 p.

Kai Wang, Wanqing Li. Application of Electrical Automation Technology in Power System. Journal of Power and Energy Engineering, 2019, Vol.7, No.5, P. 8-13.

Kobrinskiy N. E., Trakhtenbrot B. A. Vvedeniye v teoriyu konechnykh avtomatov. M. GIFML, 1962. 405 p.

Sakarovitch Jacques. Elements of automata theory. Translated from the French by Reuben Thomas. Cambridge. Cambridge University Press, 2009. 782 p.

Ryabinin I. A. Nadezhnost i bezopasnost strukturno-slozhnykh system. SPb. Izd-vo S.-Peterb. un-ta, 2007. 275 p.

Ryabinin I. A., Cherkesov G. N. Logiko-veroyatnostnyye metody issledovaniya nadezhnosti strukturno-slozhnykh sistem. M. Radio i svyaz, 1981. 264 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-28

Номер

Розділ

ЕНЕРГЕТИКА, ЕЛЕКТРОНІКА ТА ЕЛЕКТРОМЕХАНІКА