ОБГРУНТУВАННЯ СТРАТЕГІЇ ФІНАНСОВОГО ОЗДОРОВЛЕННЯ АГРАРНОГО ПІДПРИЄМСТВА

Автор(и)

  • Тетяна Назарова Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна
  • Марина Шевченко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна
  • Світлана Самохіна Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/2313-8890.2021.11.02

Ключові слова:

стратегія, фінансове оздоровлення, бізнес-план, антикризовий менеджмент, потенціал підприємства

Анотація

У статті досліджено теоретичні питання фінансового оздоровлення аграрного підприємства, як складової частини загальної системи антикризового менеджменту. Встановлено основні інструменти його реалізації, досліджено організаційно-економічний механізм (стратегія), розробку та реалізацію кожного інструменту, що має позитивно впливати на економічний розвиток підприємства через якісний підхід до його реалізації та виробничо-фінансовий потенціал. Розглянуто існуючі методи та підходи до фінансового оздоровлення, зроблено оцінку кожного з можливих та описано головні його характеристики. Проаналізовано процес розробки бізнес-плану як елемента реорганізації, який має забезпечувати своєчасне реагування на зміни в економіці підприємства, аналізувати можливі відхилення від плану та визначати цільові установки підприємства як мікроекономічної системи в економіці. На основі аналізу існуючих підходів до фінансового оздоровлення сільськогосподарських підприємств встановлено, що в теорії та практиці антикризового управління існує проблема у вигляді недосконалої оцінки доцільності фінансового оздоровлення. Виникає потреба в удосконаленні механізму оздоровлення не лише в частині втрати платоспроможності, а й для збереження та покращення потенціалу підприємства.

Посилання

Demchenko O. V. Financial recovery of agricultural enterprises in terms of credit restriction. Innovative economy, 2014, 2, P. 289–298.

Kirdina O. H., Borovik T. Yu. Basic aspects of financial recovery of enterprises. Enterprise Economics: Bulletin of Transport Economics and Industry, 2012, 40, P. 176–180.

Protskiv O. P. Features of financial strategy to overcome the crisis of the enterprise. State Information Bulletin, 2013, P. 18–25.

Levchenko N. M. Sources of financial recovery of enterprises in the aspect of current legislation. State and Regions, 2006, 5, P. 169-172.

Akimova E. V. Financial recovery of the organization: main points. Handbook of economists, 2015, 2., P. 10.

Law of Ukraine “On Restoration of Debtor's Solvency or Recognition of Debtor's Bankruptcy” of May 14, 1992 № 2343-XII.

Radygin A. D., Gontmacher A. E., Kuzyk M. G. Institute of bankruptcy: formation, problems, directions of reforming. M. IEPP-CEPRA, 2015. P. 238.

Israfilov N. T. System of measures of financial improvement of agrarian enterprises. Economic sciences, 2018, 51, P. 220–225.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-05-13