ОСОБЛИВОСТІ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Й ХАРАКТЕРИСТИКА ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ

Автор(и)

  • О. Другова Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/2313-8890.2021.07.01

Ключові слова:

харчова промисловість, виробництво харчових продуктів, динаміка виробництва харчових продуктів, промислові підприємства, продовольча безпека

Анотація

В статті розглянуто особливості харчової промисловості. Зазначено, що ця галузь є одним із найбільш пріори­тетних і стратегічних напрямів розвитку країни. Показано, що держава підтримує необхідний рівень продовольчої безпеки на внутріш­ньому ринку, а також має можливість експортувати частину виробленої продукції на зовнішні ринки. Відзначена тенденція до збільшення попиту і цін на продовольство на світовому ринку, що викликає необ­хідність створювати сприятливі умови для інновацій­ного розвитку та збільшення виробничих потужностей вітчизняних підприємств харчової галузі. Відзначено, що головною умовою розвитку харчової промисловості є економічне зростання сільського господарства, оскільки потужна сировинна база відкриває шлях до переробки та створення продукції з більшою доданою вартістю. Визначено умови отримання додаткової вартості та забезпечення належної кількості та якості продукції харчової промисловості. Обґрунтовано необхідність впровадження розумної лібералізації торгових відносин із зарубіжними країнами, а також активне просування вітчизняної продукції на зовнішні ринки. Проаналізовано динаміку обсягів реалізації промислової продукції у виробництві харчових продуктів і напоїв в Харківській області та зроблено відповідні висновки.

Посилання

Zainchkovskyi A. O., Sychevskyi M. P. Stan i perspektyvy rozvytku pidpryiemstv kharchovoi ta pererobnoi promyslovosti Ukrainy. Visnyk sotsialno-ekonomichnykh doslidzhen, 2011, 2, P. 22–26.

Krysanov D. F., Tur O. V. Antykryzove upravlinnia v APK v umovakh hlobalizatsii. Ekonomist, 2013, 7, P. 30–35.

Mostenska T. L., Kundieiev H. O. Kharchuvannia yak skladova prodovolchoi bezpeky. Naukovi pratsi Natsionalnoho universytetu kharchovykh tekhnolohii, 2016, V. 22, 3, P. 113–122.

Dzherelo informatsii. Available at: https://nabu.ua/ua/silske-gospodarstvo-2.html

Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy. Statystychna informatsiia. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua.

Dzherelo informatsii. Available at: C:/Users/Admin7/Downloads/ Food_and_Beverages_Sector_UKR_fin_1809%20.pdf

Dynamika richnoho faktychnoho spozhyvannia na 1 osobu. Available at: za 2019 rik_1.pdf (me.gov.ua) (date of access 20.05.2021).

Ushachev Y. H. Prodovolstvennaia bezopasnost strani. Ekonomyka selskokhoziaistvennikh y pereraba- tivaiushchykh predpryiatyi, 2008, 11, P. 1–5.

Reitynh krain za Hlobalnym Indeksom prodovolchoi bezpeky (Global Food Security Index) ta mistse Ukrayiny sered nykh u 2019 rotsi. AHROSVIT. 2020. 22. Available at: Ahrosvit 22/2020 (agrosvit.info) (date of access 20.05.2021).

Kharchova i pererobna promyslovist Ukrainy.Food_and_Beverages_Sector_UKR_fin_1809

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-29