ДОСЛІДЖЕННЯ ТА АНАЛІЗ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ МАКАРОННОГО ВИРОБНИЦТВА НА ОСНОВІ КОНЦЕПЦІЇ ОЩАДЛИВОГО ВИРОБНИЦТВА І ВИКОРИСТАННЯ SCADA ТЕХНОЛОГІЙ

Автор(и)

  • Віктор Моїсєєв Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна
  • Юрій Манойло Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна
  • Максим М'яло Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/2313-8890.2022.05.03

Ключові слова:

автоматична система управління технологічним процесом, борошно, знезараження, електромагнітне поле надвисокої частоти, бізнес-процеси, аналіз, втрати, інструменти ощадливого виробництва, макаронне тісто, технологічне обладнання, ультразвук, інфрачервоне випромінювання, сушіння

Анотація

У статті представлені результати аналізу бізнес-процесів макаронного виробництва. Відповідно до концепції ощадливого виробництва виявлені види втрат при виробництві макаронних виробів. Серед причин виникнення втрат відзначаються висока частка нерегламентованих перерв, випадки незавершеного виробництва в зміну, наявність простоїв у зв'язку з відмовами технологічного обладнання, трудомісткість ручних операцій. Беручи до уваги високу значущість оптимізації виробничих бізнес-процесів, зроблений акцент на доцільності застосування інструментів ощадливого виробництва для усунення втрат. Для розробки автоматичної системи управління технологічним процесом використовувалася стандартна SCADA система ‒ TRACE MODE з попередньо розробленими функціональними схемами переробки зерна в борошно в системі Ramus з використанням CASE-технологій. Наведено опис розробленої автоматичної системи управління технологічним процесом знезараження борошна з використанням енергії електромагнітних випромінювань надвисокої частоти. Запропонована автоматична система управління технологічним процесом з використанням знезаражування дозволить прискорити, а відповідно здешевити процес виробництва продукції. На підставі проведених досліджень технології виробництва макаронних виробів обрана раціональна конструкція прес-гранулятора з круговою матрицею; запропоновано перспективний спосіб сушіння - з інфрачервоним енергопідведенням, що забезпечує отримання кінцевого продукту з високими якісними характеристиками, зниження енерговитрат і скорочення тривалості процесу сушіння. Застосування безшумних нагрівальних елементів знизить рівень шуму на підприємстві. Модернізація технологічного обладнання дозволить забезпечити: можливість виробництва макаронних виробів більш високої якості; ущільнення структури напівфабрикату і зменшення його ламкості, при одночасному підвищенні межі міцності готових виробів на 20-25 %; поліпшення споживчих властивостей, а також санітарно-гігієнічних показників макаронної продукції за рахунок її пастеризації; зниження вологопоглинання і втрат поживної цінності при зберіганні.

Посилання

Panfilov V. A. Tekhnologicheskiye linii pishchevykh proizvodstv (teoriya tekhnologicheskogo potoka). M. Kolos, 1993.

Romanchikov S. A. Innovatsionnaya tekhnologiya makaronnykh izdeliy povyshennoy pishchevoy tsennosti s ispol'zovaniyem ul'trazvukovoy magnitostriktsionnoy obrabotki muki. Izvestiya vysshikh uchebnykh zavedeniy. Pishchevaya tekhnologiya. 2018. V. 362-363, № 2-3. P. 56-61.

Medvedev G. M. Tekhnologiya i oborudovaniye makaronnogo proizvodstva. M. Kolos, 1984.

Chernogortsev A. P., Razumovskaya R. G. Tekhnologiya polucheniya novykh belkovykh produktov: Ucheb. posobiye. Murmansk. MGARF, 1990.

Ofítsíyniy sayt proyektu RAMUS. Available at: http://ramussoftware.com.

Belov A. A., Korobkov A. N., Mikhaylova O. V., Osokin V. L., Novikova G. V. Ustanovka dlya obezzarazhivaniya zerna i zernoproduktov. Mekhanizatsiya i elektrifikatsiya sel'skogo khozyaystva. 2015. № 2. P. 7‒10.

Mikhaylova O. V., Belov A. A., Belova M. V., Novikova G. V. Ustanovka dlya obezzarazhivaniya i shelusheniya zerna v elektromagnitnom pole sverkhvysokoy chastoty. Vestnik NGIEI. 2015. № 4 (47).

Nazarov N. I. Tekhnologiya makaronnykh izdeliy. M. Pishch. prom-st', 1978.

Osipova G. A., Koryachkina S. Ya., Volchkov A. N. Sposoby povysheniya biologicheskoy tsennosti makaronnykh izdeliy: monografiya. Orlovskiy gosudarstvennyy universitet imeni I. S. Turgeneva. Orol, 2010. 159 s.

Koryachkin V. P., Koryachkina S. Ya., Osipova G. A. [i dr.] Reologicheskiye svoystva makaronnogo testa s belkovymi dobavkami. Khleboprodukty. 2009. № 4. P. 44–45.

Kobyda Ye. V., Verboloz Ye. I., Antuf'yev V. T. Makaronnyy press s izluchatelem ul'trazvuka. Khleboprodukty. 2014. № 4. C . 44–45.

Verboloz Ye. I., Kobyda Ye. V., Voronenko B. A. [i dr.] Pogloshcheniye ul'trazvuka makaronnym testom pri pressovanii. Nauchnyy zhurnal NIU ITMO. Seriya: Protsessy i apparaty pishchevykh proizvodstv. 2014. V. 19, № 1. P. 80-87.

Verboloz Ye. I., Nikolyuk O. I. Primeneniye ul'trazvuka pri sushke makaronnykh izdeliy s belkovymi dobavkami. Vestnik Voronezhskogo gosudarstvennogo universiteta inzhenernykh tekhnologiy. 2017. V. 79, № 1. P. 50-54. doi: https://doi.org/10.20914/2310-1202-2017-1-50-54.

Verboloz Ye. I., Antuf'yev V. T., Nikolyuk O. I. Innovatsionnaya tekhnologiya i oborudovaniye dlya proizvodstva makaronnykh izdeliy s vysokobelkovoy dobavkoy. Khleboprodukty. 2016. № 11. P. 44–47.

Nikolyuk O. I. Vliyaniye ul'trazvukovogo sposoba sushki na kachestvo makaronnykh izdeliy s pechen'yu. Vestnik Voronezhskogo gosudarstvennogo universiteta inzhenernykh tekhnologiy. 2016. V. 69, № 3. P. 189-194. doi: https://doi.org/10.20914/2310-1202-2016-3-189-194.

James P. Womack, Daniel T. Jones, Daniel Roos. The Machine that changed the World: The Story of Lean Production. Harper Collins, New York, 1990.

Lysytsyn V. D., Lysenko O. I., Vovk Yu. S. Rolʹ "oshchadlyvoho vyrobnytstva" v diyalʹnosti pidpryyemstva, 2009. Available at: http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/PSPE/2009_1/Lisenko_109.html.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-30

Номер

Розділ

ЕНЕРГЕТИКА, ЕЛЕКТРОНІКА ТА ЕЛЕКТРОМЕХАНІКА