ВИЗНАЧЕННЯ МІСЦЯ ПІДВИЩЕНОГО ПЕРЕХІДНОГО ОПОРУ НА ОДНІЙ З ЖИЛ КАБЕЛЮ З ПАПЕРОВО-МАСЛЯНОЮ ІЗОЛЯЦІЄЮ НАПРУГОЮ 6 (10) КВ

Автор(и)

  • Бедерак Ярослав Приватне акціонерне товариство "АЗОТ", Ukraine
  • Бусел Сергій Приватне акціонерне товариство "АЗОТ", Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/2313-8890.2022.09.03

Ключові слова:

кабель з паперово-масляною ізоляцією, опір постійному струму, схема заміщення, сполучна та кінцева муфти

Анотація

У публікації розглянуто одне із актуальних питань щодо обслуговування кабелю з паперово-масляною ізоляцією - визначення місця пошкодження кабелю, у якого одна з жил характеризується підвищеним перехідним опором. Обґрунтовано етапи знаходження місця пошкодження. Запропоновано метод визначення струму і напруги кабелю з виявленою дефектною жилою тільки за табличними даними кабелів без урахування опору навантаження, живлячого трансформатора і системи. Створено та розраховано модель дефектного кабелю. Обґрунтовано спрацювання захисту від замикань на землю в кабельній лінії з дефектом. Описано способи знаходження місця дефекту в кабелі, прокладеного як у землі, так і на естакаді. Запропоновано заходи, що сприяють виявленню кабелю з підвищеним перехідним опором на одній з жил при експлуатаційних профілактичних випробуваннях. Визначено причини появи дефектів у кабелях. Описано основні з них, такі як, механічні або корозійні ушкодження, заводські дефекти, дефекти монтажу сполучних та кінцевих муфт, висихання ізоляції внаслідок місцевих перегрівань кабелю та старіння ізоляції. Розглянуто широко поширені методи визначення місця ушкодження кабельної лінії - імпульсний, індукційний, пропалення, петльовий та акустичний. Описано способи знаходження місця знаходження дефекту в кабелі, прокладеного як у землі, так і на естакаді. Надано характеристику методу контролю стану високовольтної ізоляції «за частковими розрядами» (ЧР) (їх наявністю, кількістю, амплітудою та фазовим розподілом щодо синусоїди промислової частоти). Визначено, що цей метод чутливий до дефектів, що знаходяться на початковій стадії свого виникнення та розвитку і може вказувати на відстань від місця підключення спеціальних датчиків. Розроблено пропозиції до зміни чинних нині нормативних документів щодо вимог про вимірювання довжини кабельної траси рефлектометром на кожній фазі для попередження обриву кабелю та вимірювання опору постійному струму між фазами кабельної лінії на початку лінії при закороченому її кінці, що дозволить своєчасно виявити кабель, одна з жил якого має підвищений перехідний опір.

Посилання

Dementyev V.S. How to determine the location of damage in a power cable. M: Energoatomizdat. 1980. 72 p.

Available at: https://skomplekt.com/kak-najti-mesto-povrezhdenija-kabelja-pod-zemlej.

Available at: https://samelectrik.ru/kak-najti-mesto-povrezhdeniya-kabelya-obzor-metodik.html

Calculation of short-circuit currents and selection of electrical equipment at power stations and substations. Metodychni vkazivky dlia studentiv spetsialnosti 6.090600 “Elektrychni systemy ta merezhi”. Ukl.: Buinyi R.O., Ananiev V.M., Tyslenko V.V. – Chernihiv. ChDTU, 2004. 70 p.

Theoretical foundations of electrical engineering: Collection of exercises. [Elektronnyi resurs]: navch. posib. dlia stud. spetsialnosti 141 «Elektroenerhetyka, elektrotekhnika ta elektromekhanika» / KPI im. Ihoria Sikorskoho; uklad.: I. N. Namatsaliuk, Yu. V. Peretiatko. – Elektronni tekstovi dani. – Kyiv. KPI im. Ihoria Sikorskoho, 2020. 112 p.

Normative document of the Ministry of Energy of Ukraine "Standards for the production of electrical equipment" SOU-N EE 20.302:2020, approved by the Order of the Ministry of Energy and environmental Protection of Ukraine dated April 06, 2020 № 224.

Regulations for the technical operation of power plants from those who survived, approved by the order of the Ministry of Energy of Ukraine on July 25, 2006, № 258 (at the editorship of the Ministry of Energy and Industry of Ukraine, dated February 13, 2012, no. 91) № 905.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-15

Номер

Розділ

ЕНЕРГЕТИКА, ЕЛЕКТРОНІКА ТА ЕЛЕКТРОМЕХАНІКА