ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ ТА ЛЮДСТВО

Автор(и)

  • В. Куклін Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна, Україна
  • Л. Івін Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна
  • С. Мехович Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/2313-8890.2023.04.06

Ключові слова:

штучний інтелект, когнітивна революція, роботи, урядові кола, загрози, цивілізація, прогрес

Анотація

Розглянуто явище когнітивної революції в галузі штучного інтелекту. Виявилось , що великі мовні моделі з урахуванням допоміжних систем-плагінів вже значно перевищили інтелектуальні можливості не тільки середніх інтелектуалів, а взагалі інтелектуальні можливості значної кількості спеціалістів в більшості галузей діяльності. Показано аналогія  цих перетворень з процесами появи другої сигнальної системи людства. Побоювання людей зв’язані не тільки з усуненням їх з робочих місць в більшості галузей , а також з можливістю революції роботів, які взагалі здібні відтіснити людство на узбіччя. Хоча в елітах, які вже не відповідають сучасним вимогам,  немало прихильників використати штучний інтелект для збагачення, створення нової зброї та вирішення інфраструктурних задач. Останнім часом у науковому середовищі та урядових колах розгортається активна дискусія щодо загроз людству з боку штучного інтелекту (ШІ).  Є побоювання, що штучний інтелект   може  надто швидко залишити без роботи багатьох людей, а чати на кшталт ChatGPT та Bard можуть поширювати неточну інформацію або дезінформацію, порушувати авторське право, генерувати фейки як у аудіо, так і у відеоформаті. Наведено інші думки  та пропозиції зробити паузу у наукових дослідженнях щодо ШІ. На перший погляд це нас не так турбує, нехай цивілізація розвивається в напрямку використання нових можливостей. Але історія нас вчить. Подивіться як люди не дуже раціонально  поводяться з атомною енергетикою, хімією, генетикою та фармакопеєю, де важко але треба створювати обмеження та запобіжники. Поки  людство не навчиться  створювати еліту нового типу, яка б була в змозі ретельно та виважено підходити до використання досягнень прогресу всі ці запобіжники будуть неефективними. Проблема перетинається з недостатніми  зусиллями у наукових та прикладних галузях не стільки штучного інтелекту, а скоріше  у соціології, спробам знайти відповіді в майбутньому (футуризму) та в політології.

Посилання

Shtuchnyi yntelekt: vse za i proty. Available at: https://vc.ru/u/1525003-vyhod-iz-matricy/658466-iskusstvennyy-intellekt-vse-za-i-protiv

Minsky M. and Papert S. Perceptrons an introduction to computational geometry - The MIT Press Massachusetts Institute of Technology Cambridge, Massachusetts and London, England. Paperback Hardcover. 258 p.

Open AI. GPT-4 technical report, 2023. Available at: arXiv:2303.08774 [cs.CL] https://doi.org/10.48550/arXiv.2303.08774.

Linda S Gottfredson. Mainstream science on intelligence: An editorial with 52 signatories, history, and bibliography, 1997.

Bubeckar S. Sparks of Artificial General Intelligence: Early experiments with GPT-4. Available at: arXiv:2303.12712v2 [cs.CL] 24 Mar 2023.

Kuklin V.M. Osoblyvosti spryiniattia liudmy prohresu v shtuchnomu intelekti / NICT2023 – Naukoiemni tekhnolohii v infokomunikatsiiakh. Kamianets-Podilskyi, Ukraina, 1 – 3 chervnia 2023.

Bosiv IT-hihantiv vyklykaly v Bilyi dim: hovoryly pro ryzyky shtuchnoho intelektu. Nazva z ekranu. Available at: https://www.bbc.com/ukrainian/features-65728291

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-06