КЛЮЧОВІ АСПЕКТИ ТРАНСФОРМАЦІЇ ХАРАКТЕРУ КОНКУРЕНЦІЇ НА УКРАЇНСЬКОМУ РИНКУ ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ

Автор(и)

  • Сергій Волик Сумський національний аграрний університет, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/2313-8890.2023.12.02

Ключові слова:

конкуренція, виробники, ринок, потенціал, конкурентоспроможність

Анотація

Сукупність можливостей аграрного підприємства щодо створення конкурентних переваг складають потенціал його конкурентоспроможності. Втім, конкурентні переваги, особливо ті, які можна характеризувати як стійкі, формуються на основі мобілізації економічного потенціалу підприємства, який є сукупністю можливостей для тривалого провадження основної діяльності суб'єкта господарювання. Відповідно, в дослідженні було ідентифіковано місце та роль потенціалу конкурентоспроможності в структурі потенціалу підприємства та його співвідношення з економічним потенціалом. В свою чергу, встановлено, що складовими економічного потенціалу є виробничий потенціал у поєднанні з комерційно-збутовими можливостями, в основі всіх видів потенціалу підприємства лежить ресурсний потенціал, а потенціал конкурентоспроможності продукції та конкурентоспроможності підприємства ґрунтується на економічному потенціалі підприємства, сприяючи нарощуванню останнього. Сільгоспвиробники стикаються з багатьма проблемами, які можуть заважати їм вирощувати та з вигодою продавати свою продукцію. Проблема забезпечення ефективної економічної діяльності досліджуваних суб’єктів аграрного виробництва полягає у відносній складності взаємин між ними в рамках діючого ринкового середовища. ринкове середовище функціонування комерційних структур не є однорідним, а важелі державного регулювання не мають однозначного ефекту на всіх операторів того чи іншого товарного ринку одночасно Для підвищення продуктивності та розширення участі у ринкових відносинах їм абсолютно необхідні відповідні механізми та заходи політики. У нинішній ситуації для кожного виробника стають необхідними аналіз його конкурентоспроможності та розробка дієвих засобів щодо її підвищення. Важливою умовою забезпечення конкурентоспроможності підприємств є ефективне використання ресурсів, кваліфікацій персоналу, досягнень сучасного менеджменту, інноваційних, фінансових та інформаційних можливостей підприємства, що у сукупності являють собою його потенціал. Визначення державою правового поля існування учасників ринку потребує чіткої уяви щодо релевантного стану їх взаємодії та тенденцій розвитку цієї взаємодії. Наслідки політики регулювання сільського господарства та прояву дії ринкових сил стосовно продуктивності та еволюції харчової промисловості варіює залежно від сфери, напряму виробництва тощо.

Посилання

Mykhalchenko O. A. Kontseptualni osnovy formuvannia poniattia "konkurentnyi potentsial aviabudivnoho pidpryiemstva". Ekonomichnyi analiz : zb. nauk. prats. Ternopil. Ekonomichna dumka, 2015. T. 21. No 9–10. S. 48–51.

Markina I., Somych N., Shkilniak M., Chykurkova A., Lopushynska O. Managing resource-saving development of agri-food enterprises in the context of food security and sustainability: strategic aspects. Central European Management Journal. 2021. 29(3), pp. 114-135.

Dohovir pro zasnuvannia Yevropeiskoi Spilnoty. VRU - Viddil baz danykh normatyvno-pravovoi informatsii. 2005. Available at: httr://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/994_017.

Yudytskyi O. L. Pravovi zasady ekonomichnoi konkurentsii yak obiekta derzhavnoho rehuliuvannia. Available at: httr://www.asademy.gov.ua/ej/ej12/txts/10yolodr.rdf.

Ukraina tsoho roku eksportuvala ahroproduktsii na 21,1 miliardiv dolariv. Available at: https://www.kmu.gov.ua/news/ukraina-tsoho-roku-eksportuvala-ahroprodukt…

Sutinky ahrokholdynhiv: yak viina zminyt silske hospodarstvo Ukrainy. Available at: https://mind.ua/publications/20245288-sutinki-agroholdingiv-yak-vijna-z…

Ulianchenko Yu. O. Formuvannia modeli derzhavnoho rehuliuvannia konkurentsii v ahrarnomu sektori ekonomiky Ukrainy. Publichne administruvannia: teoriia ta praktyka. Elektronnyi zbirnyk naukovykh prats. 2013. Available at: httr://www.dridu.dr.ua/zbirnik/2013-01(9)/13uuoseu.rdf.

Uhoda pro silske hospodarstvo. VRU - Viddil baz danykh normatyvno-pravovoi informatsii. 1994. Available at: httr://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/981_005.

Uhoda pro zastosuvannia sanitarnykh ta fitosanitarnykh zakhodiv. VRU - Viddil baz danykh normatyvno-pravovoi informatsii. 1994. Available at: httr://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/981_006.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-17