ЦИРКУЛЯРНІ БІЗНЕС-МОДЕЛІ У АГРОПРОДОВОЛЬЧІЙ СФЕРІ: ЕЛЕМЕНТИ, ДРАЙВЕРИ СТВОРЕННЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЗАСТОСУВАННЯ
DOI:
https://doi.org/10.20998/2313-8890.2024.03.02Ключові слова:
циркулярна аграрна економіка, моделі замкненого циклу, аграрні підприємства, драйвери розвиткуАнотація
У статті розкрито організаційно-економічні засади щодо елементів та драйверів створення циркулярних бізнес-моделей у агропродовольчій сфері України, обґрунтовано перспективні бізнес-моделі циркулярної економіки для агропродовольчої сфери України. Обґрунтовано, що циркулярні бізнес-моделі – це нові способи організації господарських зав’язків у межах агропродовольчої системи, які є толерантними по відношенню до навколишнього середовища та природних ресурсів, а також формують передумови для підвищення рівня благополуччя суспільства. Визначено фактори, які постають драйверами для створення циркулярних бізнес-моделей для агропродовольчої сфери, доведено, що ключовим з них є споживча поведінка покупців та рівень її соціальної відповідальності, так як споживча поведінка і інтереси бізнесу мають досягти балансу за умов, що результат роботи системи буде задовольняти всі зацікавлені сторони. Визначено елементи циркулярної бізнес-моделі агропродовольчого сектору, які орієнтуються на специфічні інструменти, що пов’язані з R-принципами процесу створення, пропозиції і реалізації цінності. Визначено перспективні бізнес-моделі агроцирккулярної економіки для агропродовольчої сфери України, а саме: модель органічного землеробства, модель природного землеробства, агролісомеліорація, використання біомаси, інновації у пакуванні продуктів харчування, екодизайн, інтегрована система органічного землеробства, інтеграція ланцюгів створення вартості у межах сільського господарства та агропродовольчої сфери, моделі екологічної біопереробки відходів та ресурсів. Окреслено сучасні проблеми імплементації циркулярних моделей у практику діяльності бізнес-суб’єктів агропродовольчого сектору. Обґрунтовано, їх вирішення в рамках комплексного системного підходу до управління циркулярними трансформаціями, які мають реалізовуватись на всіх рівнях господарського управління та сприяти досягненню єдиної стратегічної мети – підвищення рівня сталості вітчизняної агропродовольчої сфери та національної економіки у цілому.
Посилання
Juan F. Velasco-Muñoz, Jose A. Aznar-Sánchez, Belén López-Felices, Isabel M. Román-Sánchez. Circular economy in agriculture. An analysis of the state of research based on the life cycle. Sustainable Production and Consumption. 2022. Vol. 34. P. 257-270. 2.Mentink V. Circular business model innovation: a process framework and a tool for business model innovation in a circular economy. Master thesis University of Leiden, NL. URL: https://repository.tudelft.nl/islandora/object/uuid%3Ac2554c91-8aaf-4fdd-91b7-4ca08e8ea621.
Linder M. Williander. Circular business model innovation: inherent uncertainties. Business Strategy and the Environment. 2015. Vol. 26 (2). P. 182-196.
Donner M., de Vries H. How to innovate business models for a circular bio-economy? Business Strategy and the Environment. 2021. Vol. 30. P. 1932-1947.
Mytsenko I., Khadzhynov I. Kontseptsii kruhovykh biznesmodelei kliuchovykh yevropeiskykh kompanii. Ekonomika i orhanizatsiia upravlinnia. 2022. № 1. S. 25-38.
Yukhnov B., Ostrovskyi I., Korsakov D. Analiz rozvytku tsyrkuliarnoi ekonomiky na prykladi zastosuvannia intehralnykh indeksiv. Adaptyvne upravlinnia: teoriia i praktyka. Seriia Ekonomika. 2022. № 13(26). URL: https://doi.org/10.33296/2707-0654-13(26)-12.
Declaration from the 50th Anniversary Conference of IFOAM Organics International 1-3 October, 2022. Goesan. URL: https://www.ifoam.bio/declaration-50th-anniversary-conference-ifoam-organics.
Zikeli S., Rembiałkowska E., Załecka A., Badowski, M. Organic farming and organic food quality: prospects and limitations. In Sustainable Food Production Includes Human and Environmental Health, Issues in Agroecology-Present Status and Future Prospects, eds W.B. Campbell and S. Lopez-Ortiz (Dordrecht: Springer Science + Business Media). 2014. P. 85-164.
The Scope of Organic Agriculture, Sustainable Forest Management and Ecoforestry in Protected Area Management. Rome: FAO. URL: http://www.fao.org/docrep/007/y5558e/y5558e00.htm#toc.
Kuzoma V.V., Stepanenko S.V. Kontseptualni zasady formuvannia tsyrkuliarnykh tsykliv u ahroprodovolchykh ekonomichnykh systemakh. Vcheni zapysky TNU imeni V.I. Vernadskoho. Seriia: Ekonomika i upravlinnia. 2023. Tom 34 (73), № 3. S. 15-21.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами: Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи, яка через [6 місяців] з дати публікації автоматично стає доступною на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).