ЦИРКУЛЯРНІ БІЗНЕС-МОДЕЛІ У АГРОПРОДОВОЛЬЧІЙ СФЕРІ: ЕЛЕМЕНТИ, ДРАЙВЕРИ СТВОРЕННЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЗАСТОСУВАННЯ

Автор(и)

  • Віталій Кузьома Миколаївський національний аграрний університет, Україна
  • Вадим Співак Миколаївський національний аграрний університет, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/2313-8890.2024.03.02

Ключові слова:

циркулярна аграрна економіка, моделі замкненого циклу, аграрні підприємства, драйвери розвитку

Анотація

У статті розкрито організаційно-економічні засади щодо елементів та драйверів створення циркулярних бізнес-моделей у агропродовольчій сфері України, обґрунтовано перспективні бізнес-моделі циркулярної економіки для агропродовольчої сфери України. Обґрунтовано, що циркулярні бізнес-моделі – це нові способи організації господарських зав’язків у межах агропродовольчої системи, які є толерантними по відношенню до навколишнього середовища та природних ресурсів, а також формують передумови для підвищення рівня благополуччя суспільства. Визначено фактори, які постають драйверами для створення циркулярних бізнес-моделей для агропродовольчої сфери, доведено, що ключовим з них є споживча поведінка покупців та рівень її соціальної відповідальності, так як споживча поведінка і інтереси бізнесу мають досягти балансу за умов, що результат роботи системи буде задовольняти всі зацікавлені сторони. Визначено елементи циркулярної бізнес-моделі агропродовольчого сектору, які орієнтуються на специфічні інструменти, що пов’язані з R-принципами процесу створення, пропозиції і реалізації цінності. Визначено перспективні бізнес-моделі агроцирккулярної економіки для агропродовольчої сфери України, а саме: модель органічного землеробства, модель природного землеробства, агролісомеліорація, використання біомаси, інновації у пакуванні продуктів харчування, екодизайн, інтегрована система органічного землеробства, інтеграція ланцюгів створення вартості у межах сільського господарства та агропродовольчої сфери, моделі екологічної біопереробки відходів та ресурсів. Окреслено сучасні проблеми імплементації циркулярних моделей у практику діяльності бізнес-суб’єктів агропродовольчого сектору. Обґрунтовано, їх вирішення в рамках комплексного системного підходу до управління циркулярними трансформаціями, які мають реалізовуватись на всіх рівнях господарського управління та сприяти досягненню єдиної стратегічної мети – підвищення рівня сталості вітчизняної агропродовольчої сфери та національної економіки у цілому.

Посилання

Juan F. Velasco-Muñoz, Jose A. Aznar-Sánchez, Belén López-Felices, Isabel M. Román-Sánchez. Circular economy in agriculture. An analysis of the state of research based on the life cycle. Sustainable Production and Consumption. 2022. Vol. 34. P. 257-270. 2.Mentink V. Circular business model innovation: a process framework and a tool for business model innovation in a circular economy. Master thesis University of Leiden, NL. URL: https://repository.tudelft.nl/islandora/object/uuid%3Ac2554c91-8aaf-4fdd-91b7-4ca08e8ea621.

Linder M. Williander. Circular business model innovation: inherent uncertainties. Business Strategy and the Environment. 2015. Vol. 26 (2). P. 182-196.

Donner M., de Vries H. How to innovate business models for a circular bio-economy? Business Strategy and the Environment. 2021. Vol. 30. P. 1932-1947.

Mytsenko I., Khadzhynov I. Kontseptsii kruhovykh biznesmodelei kliuchovykh yevropeiskykh kompanii. Ekonomika i orhanizatsiia upravlinnia. 2022. № 1. S. 25-38.

Yukhnov B., Ostrovskyi I., Korsakov D. Analiz rozvytku tsyrkuliarnoi ekonomiky na prykladi zastosuvannia intehralnykh indeksiv. Adaptyvne upravlinnia: teoriia i praktyka. Seriia Ekonomika. 2022. № 13(26). URL: https://doi.org/10.33296/2707-0654-13(26)-12.

Declaration from the 50th Anniversary Conference of IFOAM Organics International 1-3 October, 2022. Goesan. URL: https://www.ifoam.bio/declaration-50th-anniversary-conference-ifoam-organics.

Zikeli S., Rembiałkowska E., Załecka A., Badowski, M. Organic farming and organic food quality: prospects and limitations. In Sustainable Food Production Includes Human and Environmental Health, Issues in Agroecology-Present Status and Future Prospects, eds W.B. Campbell and S. Lopez-Ortiz (Dordrecht: Springer Science + Business Media). 2014. P. 85-164.

The Scope of Organic Agriculture, Sustainable Forest Management and Ecoforestry in Protected Area Management. Rome: FAO. URL: http://www.fao.org/docrep/007/y5558e/y5558e00.htm#toc.

Kuzoma V.V., Stepanenko S.V. Kontseptualni zasady formuvannia tsyrkuliarnykh tsykliv u ahroprodovolchykh ekonomichnykh systemakh. Vcheni zapysky TNU imeni V.I. Vernadskoho. Seriia: Ekonomika i upravlinnia. 2023. Tom 34 (73), № 3. S. 15-21.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-29