ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА У ГЛОБАЛЬНОМУ ВИМІРІ: ФАКТОРИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА СУЧАСНІ ТРЕНДИ

Автор(и)

  • Віталій Кузьома Миколаївський національний аграрний університет, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/2313-8890.2024.06.04

Ключові слова:

агропродовольче виробництво, сільське господарство, голод, продовольча безпека, розвиток, суспільство

Анотація

Питання забезпечення глобальної продовольчої безпеки залишається одним з основних та вирішальних для всіх без виключення країн світу. Реалізація цілей сталого розвитку, які стали стратегічним пріоритетом для суспільства, відокремили проблеми подолання голоду та забезпечення здоров’я населення ключовими та у якості головного пріоритету подальшого існування людства. У статті досліджено сутність категорії «продовольча безпека» з різних науково-методичних позицій, проведено комплексний огляд основних тенденцій, які супроводжують аспекти вирішення питання досягнення продовольчої безпеки у світовому масштабі. Відокремлені основні елементи агропродовольчої системи, як ресурсного базису для забезпечення глобальної продовольчої безпеки. Виявлено сукупність ключових факторів, які здійснюють вплив на можливості забезпечення глобальної продовольчої безпеки. Окреслено архітектура моделі, які містить базові характеристики досягнення стану глобальної продовольчої безпеки. Виявлено та надано оцінка ключовим трендам на шляху досягненні глобальної продовольчої безпеки. Визначено, що Україна є потужним гравцем світового  агропродовольчого ринку та має потужний потенціал сприяння забезпеченню подолання глобальної проблеми голоду у світі. Виняткова та основна умова для цього – це завершення військового конфлікту на території України та відновлення ресурсного і виробничого потенціалу сільського господарства країни на засадах подальшого сталого розвитку.

Посилання

Hunger and food insecurity. https://www.fao.org/hunger/en

Ichanov, A. (2013). Ahrostrakhuvannia yak skladova prodovolchoi bezpeky derzhavy. Ahrarne strakhuvannia yak skladova prodovolchoi bezpeky derzhavy. [Agroinsurance as a component of the food security of the state]. Visnyk Kyivskoho natsionalnoho torhovelno-ekonomichnoho universytetu, 4, 48-57.

Shchekovych, O. (2010). Formuvannia priorytetiv ahrarnoi polityky Ukrainy. [Formation of priorities of agrarian policy of Ukraine]. Avtoreferat doktorskoi dysertatsii, 40.

Berezin, O. V. (2002). Problemy formuvannia prodovolchoho rynku Ukrainy. [Problems of formation of the food market of Ukraine]. Kyiv: Vyshcha shkola, 211.

Kochetkov, O. V. (2002). Formuvannia systemy pokaznykiv prodovolchoi bezpeky Ukrainy. [Formation of the system of food safety indicators of Ukraine]. Ekonomika APK. 9, 142-158.

Ekonomichna bezpeka Ukrainy: sutnist i napriamky zabezpechennia. [ Economic security of Ukraine: essence and directions of provision ]. Natsionalnyi instytut stratehichnykh doslidzhen Ukrainy: ofitsiinyi sait. URL: http://old.niss.gov.ua/book/rozdil/rozd11.htm

Kucheruk, L.V.(2022). Svitova prodovolcha bezpeka: tendentsii ta vyklyky. [World food security: trends and challenges]. Visnyk Kharkivskoho natsionalnoho universytetu imeni V. N. Karazina, 16, 34-38.

Sabluk, P. T., Bilou,s O. H., Vlasov, V. I.(2009). Prodovolcha bezpeka Ukrainy. [Food security of Ukraine]. Ekonomika APK, 10, 3-7.

Maffra, L. (2017). Food sovereignty: sustainable solution to world hunger and climate change. Ámbitos: Revista Internacional de Comunicación, 37, 1-11.

What is Food Security? URL: https://www.worldbank.org/en/topic/agriculture/brief/food-security-update/what-is-food-security

Food security: concepts and measurement. URL: https://www.fao.org/3/y4671e/y4671e06.htm

FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. 2023. The State of Food Security

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-25