ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ У СУЧАСНИХ УМОВАХ

Автор(и)

  • С.Е. Кучіна Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна
  • В.О. Матросова Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/2313-8890.2025.01.05

Ключові слова:

конкуренція, конкурентоспроможність підприємства, організаційно-економічні механізми, інновації, державна підтримка

Анотація

Анотація. У статті досліджуються організаційно-економічні аспекти управління конкурентоспроможністю промислових підприємств України в сучасних умовах економічної нестабільності та глобалізації. Визначено основні зовнішні та внутрішні фактори, що впливають на рівень конкурентоспроможності, а також розглянуто ключові підходи до її підвищення. Окрему увагу приділено питанням впровадження інновацій, оптимізації витрат, цифрової трансформації та ролі державної підтримки у зміцненні позицій українських підприємств на внутрішньому та міжнародному ринках. Запропоновано практичні рекомендації щодо підвищення ефективності управління конкурентоспроможністю на основі світового досвіду.

Посилання

Stoiko I. I., Sherstiuk R. P. (2023). Competitiveness Management (Program, Lecture Course, Practical Classes, Independent Work, Individual Assignments, Terminological Dictionary, Tests). Educational and Methodological Guide. Ternopil: TNTU. 156 p. https://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/lib/41225

Figus A. V. Improvement of the International Competitiveness of an Enterprise: Master's Thesis, 073 Management. Kyiv : 2024. 114 p. https://ela.kpi.ua/handle/123456789/64447

Boiko V., Zarichnyi M. Tools for Improving Enterprise Competitiveness under Martial Law Conditions. Economics and Society, 2023. (54). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-54-39

Dovbnia S., Krasina K. Comprehensive Assessment of Competitiveness and Justification of Strategies for Its Enhancement in the Confectionery Industry Enterprises. Economics and Society, 2023. (57). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-57-117

Dobrianska N. A., Fomina N. M. Modern Theories of Competitiveness Management in the Context of Digitalization and COVID-19. Economics: Realities of Time. Scientific Journal, 2022. No. 1 (59), pp. 5–13. https://economics.net.ua/files/archive/2022/Nо1/5.pdf

Porter M. Competitive Strategy: Techniques for Analyzing Industries and Competitors. New York : Free Press, 1980. 397 p. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1496175

Kuchina S. Enterprise Resource Management: Textbook. National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute". Kharkiv : Stylish Typography, 2023. 227 p. https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/51916

Mazur A., Papirnyk S. Innovations as a Factor of Competitiveness and Market Dominance. Economic Analysis, 2022. Vol. 32, № 2, pp. 125–132. http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/49315

Bochko O., Kozhushko P. Theoretical Approaches to the Definition of "Enterprise Competitiveness". Economics and Society, 2024, (61). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-61-82

Naumenko Yu. V. Competitiveness of Enterprises in the Context of the Restoration of Ukraine's Economy // Economics: Realities of Time, 2024. Issue 4 (68). P. 68-75. https://economics.net.ua/ejopu/2024/No4/68.pdf

Korolyova S. H., Makalyuk I. V. The Influence of the State on the Development of Entrepreneurship [Electronic Resource]. http://iuf.edu.ua/wp-content/uploads/images/stories/journal/journal042018.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-03-10