ГЛОБАЛЬНІ ТЕНДЕНЦІЇ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА: КОРИСНИЙ ДОСВІД ДЛЯ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • О.А. Глушков Фаховий коледж нафтогазових технологій, інженерії та інфраструктури сервісу Одеського національного технологічного університету, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/2313-8890.2025.04.03

Ключові слова:

тваринницька продукція, тваринництво, сталий розвиток, продовольча безпека, глобальні виклики, аграрний сектор

Анотація

Анотація. Статтю присвячено вивченню міжнародного досвіду виробництва продукції тваринництва та обґрунтуванню аспектів його імплементації в контексті України. Мета дослідження – проаналізувати глобальні тенденції розвитку тваринництва в умовах трансформацій на світовому ринку та визначити потенційні напрями адаптації та стратегічного розвитку галузі в Україні.

В статті розглянуто сучасні глобальні тенденції розвитку тваринництва як ключового сегмента аграрного сектору, з урахуванням впливу демографічних, економічних, кліматичних та соціальних чинників. В дослідженні представлено динаміку змін на світовому м’ясному ринку, проаналізовано зростання споживчого попиту на продукцію тваринного походження, зокрема м’яса птиці, свинини, яловичини та баранини, а також трансформацію регіональних особливостей споживання. В дослідженні обґрунтовано, що сталий розвиток сільського господарства неможливий без ефективного функціонування тваринницької галузі, яка забезпечує продовольчу безпеку, збереження довкілля та розвиток сільських територій. Проаналізовано статистичні дані щодо темпів зростання світового виробництва і споживання м’яса, структури споживання за регіонами, а також факторів, які формують глобальні тренди, зокрема: технологічні інновації, спалахи хвороб, зміни клімату, еволюція харчових уподобань. Виявлено, що одним із головних викликів для розвитку тваринництва є зростання витрат на корми, епізоотії, коливання світових цін та впровадження нових стандартів якості. Дослідження сучасного стану та перспектив розвитку тваринництва дозволило виявити низку стратегічних можливостей для України. Зокрема, підкреслено потребу в інтеграції принципів сталого виробництва, посиленні експортного потенціалу, розвитку ветеринарної інфраструктури та диверсифікації продукції відповідно до нових потреб споживачів. Проаналізовано перспективи України щодо зміцнення позицій на глобальному ринку м’яса, особливо в сегменті м’яса птиці та свинини, за умови модернізації технологій, дотримання екологічних стандартів і запровадження ефективних механізмів управління ризиками. Загалом, дослідження дозволило прийти до висновку, що в глобальному та національному контексті тваринництво можна розглядати як драйвер економічного розвитку, інструмент продовольчої безпеки та адаптації до глобальних викликів XXI століття.

Посилання

Ranganathan J., Waite R., Searchinger T., Hanson C. How to Sustainably Feed 10 Billion People by 2050, in 21 Charts. World Resources Institute. URL: https://www.wri.org/insights/how-sustainably-feed-10-billion-people-2050-21-charts

Meat Industry – Size and Share Analysis – Growth Trends and Forecasts (2024-2029). Mordor Intelligence. URL: https://www.mordorintelligence.com/ru/ industry-reports/global-live-stock-and-meat-market-industry

The State of the Global Meat Industry in 2025. EssFeed. 2025. URL: https://essfeed.com/the-state-of-the-global-meat-industry-in-2025/

Agricultural Outlook 2024-2033, OECD Publishing, Paris/FAO, Rome, 2024. 335 p. DOI: https://doi.org/10.1787/4c5d2cfb-en.

Podsokha A., Havrylchenko O., Cherednyk A. The potential for ensuring food security in Ukraine in the context of the ongoing military conflict. Baltic Journal of Economic Studies, 2023. Vol. 9(5), P. 215–222. DOI: https://doi.org/10.30525/2256-0742/2023-9-5-215-222.

Erdaw M. M. Contribution, prospects, and trends of livestock production in sub-Saharan Africa: a review. International Journal of Agricultural Sustainability, 2023. Vol. 21(1). DOI: https://doi.org/10.1080/14735903.2023.2247776

Ahuja V., Redmond E. Livestock services and the poor. Tropical Animal Health and Production, 2004. vol. 36(3), P. 247–268. DOI: https://doi.org/10.1023/B:TROP.0000016831.75454.2c

Bodirsky B. L., Rolinski S., Biewald A., Weindl I., Popp A., Lotze-Campen H. Global food demand scenarios for the 21 st century. PLoS One, 2015. Vol. 10(11), e0139201. 143678op. DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0139201

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-07-06