РОЛЬ ДІДЖИТАЛІЗАЦІЇ У ПІДВИЩЕННІ ЕФЕКТИВНОСТІ ТА ПРОЗОРОСТІ ВИРОБНИКІВ МОЛОКА ЯК ШЛЯХ ДО ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ
DOI:
https://doi.org/10.20998/2313-8890.2025.05.07Ключові слова:
виробники молока, діджиталізація, ефективність, продовольча безпека, прозорість, технології блокчейн, трансформація, цифрові технологіїАнотація
Анотація. Стаття присвячена дослідженню ролі діджиталізації у підвищенні ефективності та прозорості виробників молока як шлях до продовольчої безпеки.
Продовольча безпека сьогодні залежить не лише від кількості вироблених продуктів, а й від якості, прозорості та ефективності всього агропромислового ланцюга. Особливе значення в цьому контексті має молочна галузь, яка забезпечує населення важливими поживними речовинами та має стратегічне значення для розвитку сільських територій.
Встановлено, що діджиталізація є ключовим чинником трансформації молочного виробництва в умовах сучасних глобальних викликів. Запровадження цифрових технологій на підприємствах з виготовлення молочних продуктів сприяє не лише зростанню продуктивності та оптимізації ресурсів, а й забезпечує прозорість, простежуваність та підвищення якості готової продукції. Такі зміни прямо впливають на рівень продовольчої безпеки, формуючи стабільне, доступне та безпечне харчове середовище для населення.
Визначено, що автоматизовані системи доїння, сенсори моніторингу здоров’я тварин, ERP-рішення для управління виробничими процесами, а також технології блокчейн створюють можливість для побудови ефективної, контрольованої та відповідальної моделі виробництва. Вони забезпечують точне управління фермою, знижують ризики втрат і фальсифікацій, формують довіру споживача до продукції, а також зміцнюють позиції внутрішнього виробника на ринку.
Доведено, що діджиталізація виступає не лише як технологічне оновлення агропромислового сектору, а як стратегічний інструмент національної продовольчої політики. Її ефективне впровадження в молочній галузі є критично важливим для забезпечення довгострокової продовольчої безпеки України, особливо в умовах зростання внутрішнього та зовнішнього тиску на аграрну систему країни.
Посилання
Balaziuk O., Pyliavets V. Tekhnolohiia blokchein: doslidzhennia suti ta analiz sfer vykorystannia. Ekonomika ta suspilstvo. 2022. № 43. DOI: https://doi.org/10.32782/2524‐0072/2022‐43‐13
Belova I., Yaroshchuk O. Formuvannia stratehii prodovolchoi bezpeky Ukrainy: yevropeiski pidkhody ta shliakhy podolannia suchasnykh vyklykiv. Instytut bukhhalterskoho obliku, kontrol ta analiz v umovakh hlobalizatsii. 2024. Vypusk 3–4. S. 17–31. DOI: https://doi.org/10.35774/ibo2024.03-04.017
Bernyk I. M., Novhorodska N. V., Solomon A. M., Ovsiienko S. M., Bondar M. M. Innovatsiini tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv: monohrafiia. Vinnytsia: Vydavets FOP Kushnir Yu. V., 2022. 300 s. URL: https://repository.vsau.org/getfile.php/32594.pdf
Pro skhvalennia Stratehii prodovolchoi bezpeky Ukrainy na period do 2027 roku ta zatverdzhennia operatsiinoho planu zakhodiv z yii realizatsii: Rozporiadzhennia KMU vid 23 lypnia 2024 r. № 684-r. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/684-2024-%D1%80#Text
Robotyzovana doilna systema Lely Astronaut A4. URL: https://traktorist.ua/technologies/664-robotizovana-doyilna-sistema-lely-astronaut-a4
Rudenko M.V. Teoretychni pidkhody do tsyfrovizatsii upravlinnia v silskohospodarskykh pidpryiemstvakh. Ekonomika ta upravlinnia APK. 2019. № 2. S. 76–88.
Sedikova I. Rezylientnist molochnoi sfery yak kliuchovyi faktor prodovolchoi bezpeky. Ekonomika kharchovoi promyslovosti. Tom 17, Vyp. 1. 2025. URL: file:///C:/Users/%D0%A2%D0%B5%D1%82%D1%8F%D0%BD%D0 %B0/Downloads/Rezilentnist_molocnoi_sferi_ak_klucovij_faktor_pro.pdf DOI:10.15673/fie.v17i1.3100
16 innovatsiinykh tekhnolohii dlia tvarynnytstva, shcho peretvoriuiut tvarynnytsku haluz. URL: https://www.vetfactor.com/ua/news/16-novatoriv-u-sferi-tvarinnitctva-shcho-transformuiut-tvarinnitcku-galuz/
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами: Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи, яка через [6 місяців] з дати публікації автоматично стає доступною на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).