ОСОБЛИВОСТІ ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ

Автор(и)

  • Сергій Волик Сумський національний аграрний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/2313-8890.2023.11.04

Ключові слова:

інвестиції, аграрний сектор, виробництво, розвиток, модернізація

Анотація

Наявність в аграрній сфері нині достатньої кількості різних форм власності та форм господарювання ускладнює механізм фінансового вкладення у підприємства відповідного профілю. Це також впливає на інвестиційні процеси в аграрному секторі. Стимулювання інвестицій у аграрний сектор надає вирішальний вплив як сільське господарство, а й у розвиток економіки загалом. В аграрній політиці України, як і в аграрній політиці розвинутих країн, підвищення інвестиційної привабливості є одним із пріоритетів. Звичайно, без інвестицій неможливий економічний розвиток. З цього погляду питання формування механізму фінансування сталого розвитку сільського господарства залишається актуальним. В даний час зростання інвестицій є однією з основних умов задоволення попиту на високі технології, що визначається необхідністю інтенсивного розвитку сільського господарства. Низька інвестиційна активність у минулі роки, масштаби інвестицій в основний капітал сільського господарства не відповідають реальним потребам оновлення та модернізації виробництва. Тому найбільш актуальним завданням розвитку аграрної галузі стає формування сприятливого інвестиційного клімату та активізація інвестиційної діяльності всіх господарюючих суб'єктів. Це можливо головним чином на основі підвищення інвестиційної активності за одночасного зростання ефективності інвестування, особливо інноваційного, що дуже важливо в умовах обмеженості ресурсів, необхідних для раціонального фінансування розвитку аграрного виробництва. Інвестиції підвищують продуктивність виробництва, збільшують доступність продуктів харчування на ринку та допомагають зберігати ціни на низькому рівні, роблячи продовольство більш доступним для сільського та міського споживача. Також інвестиції у сільське господарство зменшують уразливість продовольчих постачань від шоків, сприяючи стабільності споживання. Сприятливий інвестиційний клімат допомагає мобілізувати капітал, навички, технології та проміжні ресурси, які дозволяють фірмам розширюватися, що допомагає спрямовувати ресурси на більше продуктивне використання.

Посилання

Liashenko O. M. Matematychni modeli ta informatsiini tekhnolohii innovatsiino-investytsiinoho proektuvannia. Naukovi zapysky. Seriia “Ekonomika”. Vypusk 17. P. 480-490.

Mykytiuk P. P., Zdrenyk V. S. Sutnist ta zmist analizu innovatsiinoi diialnosti pidpryiemstv: naukovo-teoretychnyi aspekt. Innovatsiina ekonomika. 2012. 5 [31]. P. 165 – 169.

Monastyrskyi H. L. Teoriia orhanizatsii: pidruchnyk. 2-e vydannia, dopovnene y pereroblene. Ternopil. “Krok”, 2019. 368 p.

Chervanov D. M. Menedzhment investytsiinoi diialnosti pidpryiemstv: Navch. posib. K. Znannia-Pres, 2003. 622 p.

Ofitsiinyi sait Derzhavnoi sluzhby statystyky Ukrainy. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua/

Silske hospodarstvo v Ukraini. Available at: https://dlf.ua/ua/silskegospodarstvo-v-ukrayini/

Tomilin O. O., Halych O. A. Ekonomichni aspekty rozvytku mizhhaluzevykh vidnosyn v ahrarnii sferi: monohrafiia. Poltava: PDAA, 2016. 176 p. Available at: http://dspace.pdaa.edu.ua:8080/handle/123456789/1618

World Bank, Government of Ukraine, European Union, United Nations, Rapid Damage and Needs Assessment, World Bank Group, March 2023.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-14